Έλλειψη Συγκέντρωσης; 8+1 tips για βελτίωση

Αρχική > Blog > Υγεία > Έλλειψη Συγκέντρωσης; 8+1 tips για βελτίωση

Έλλειψη Συγκέντρωσης; 8+1 tips για βελτίωση

Είναι πιθανό κάποιες φορές, παρά την προσπάθειά μας, να αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε μια εργασία που απαιτεί συγκέντρωση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε τη συγκέντρωσή μας;

Έλλειψη Συγκέντρωσης; 8+1 tips για βελτίωση
  1. Κάνουμε ένα διάλειμμα

Όταν το μυαλό μας δεν… συνεργάζεται, πιθανότατα χρειάζεται ένα διάλειμμα από οτιδήποτε εκτελούμε εκείνη τη στιγμή.

Λίγα μόλις λεπτά ξεκούρασης μπορεί να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε πολύ πιο συγκεντρωμένοι.

  1. Στοχεύουμε σε ποιοτικό ύπνο

Η έλλειψη ύπνου μπορεί εύκολα να διαταράξει τη συγκέντρωση, αλλά και άλλες γνωστικές λειτουργίες μας, όπως η μνήμη και η προσοχή. Μπορεί, επίσης, να επιβραδύνει τα αντανακλαστικά μας και να επηρεάσει την ικανότητά μας να οδηγούμε ή να εκτελούμε άλλες καθημερινές εργασίες.

Επομένως, φροντίζουμε να ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, να μην τρώμε, να μην «σερφάρουμε» στο διαδίκτυο και να μην γυμναζόμαστε αργά το βράδυ. Αντιθέτως, εφαρμόζουμε τεχνικές που θα μας χαλαρώσουν, όπως ένα ζεστό μπάνιο.

  1. «Εκπαιδεύουμε» τον εγκέφαλό μας

Ορισμένα παιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη συγκέντρωση. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα sudoku, τα σταυρόλεξα, το σκάκι, τα παζλ, τα παιχνίδια μνήμης.

Βεβαίως, η ενασχόληση με αυτά τα παιχνίδια συμβάλλει, επίσης, και στην ανάπτυξη της βραχυπρόθεσμης μνήμης μας, των δεξιοτήτων επεξεργασίας και επίλυσης προβλημάτων.

  1. Πίνουμε καφεϊνούχα ροφήματα

Όταν η συγκέντρωσή μας φθίνει, ένα φλιτζάνι καφέ ή πράσινου τσαγιού είναι ό,τι χρειαζόμαστε.

Εναλλακτικά, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να λειτουργήσουν και λίγα κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

  1. Γυμναζόμαστε

Η αυξημένη συγκέντρωση είναι ένα από τα πολλά οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

Οι ειδικοί συστήνουν αερόβια άσκηση, όπως το κολύμπι, ο χορός, το χαλαρό τρέξιμο ή απλώς το ζωηρό περπάτημα. Μάλιστα, το περπάτημα στο πάρκο ή τη φύση μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συγκέντρωσή μας.

  1. Δοκιμάζουμε τον διαλογισμό

Οι πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, μεταξύ αυτών και βελτιωμένη συγκέντρωση.

Η γιόγκα, οι βαθιές αναπνοές και πολλές άλλες δραστηριότητες μπορούν να φανούν χρήσιμες.

  1. Διαφοροποιούμε τη διατροφή μας

Η διατροφή μπορεί να επηρεάζει γνωστικές μας λειτουργίες, όπως τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Για να βελτιώσουμε τη συγκέντρωση, φροντίζουμε, επομένως, να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερβολική ζάχαρη και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα. Αντιθέτως, επιλέγουμε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό, πέστροφα), αυγά, βατόμουρα, σπανάκι.

  1. Κάνουμε λίστα με όλα τα tasks μας

Πολλές φορές δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, απλώς επειδή προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε πολλές υποχρεώσεις την ίδια στιγμή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, κάνουμε μια παύση και θέτουμε προτεραιότητες.

 

8+1. Βρίσκουμε τους φυσικούς σύμμαχούς μας

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στη προώθηση της συγκέντρωσης και της ομαλής λειτουργίας του εγκεφάλου, γενικότερα.

Σε αυτά συγκαταλέγονται όσα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Bacopa monnieri, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, Ginkgo biloba, ginseng, κ.α.

Το Brain Works με Full Spectrum Curcumin της SOLGAR®, έχει σχεδιαστεί για τον εγκέφαλο και τη μνήμη, συνδυάζοντας προσεκτικά τη δύναμη των παραδοσιακών βοτάνων και επιστημονικά μελετημένων συστατικών σε μια μοναδική σύνθεση. Συγκεκριμένα, περιέχει το BacoMind®, ένα πατενταρισμένο, επιστημονικά μελετημένο και τιτλοδοτημένο εκχύλισμα βοτάνου που περιέχει 9 διαφορετικά δραστικά συστατικά από το Bacopa monnieri, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης. Ταυτόχρονα, χάρη στην κουρκουμίνη που περιέχει σε μικκυλιακή μορφή για άμεση απορρόφηση, αλλά και στη βιταμίνη Β12, επίσης στην άμεσης απορρόφησης μορφή μεθυλοκοβαλαμίνη, υποστηρίζει την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, το Solgar® Vitamin B-Complex 100 αποτελεί φόρμουλα εξαιρετικά υψηλής δραστικότητας, που προσφέρει 100mg βασικών βιταμινών Β. Οι βιταμίνες Β είναι βασικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια, μας επιτρέπουν να παραμένουμε δραστήριοι όλη την ημέρα και προάγουν την φυσιολογική νοητική επίδοση.

 

Πηγές

https://www.healthline.com/health/mental-health/how-to-improve-concentration

https://www.psychologytoday.com/us/blog/memory-medic/201102/12-ways-improve-concentration