Τριχόπτωση... Πρόβλημα κορυφής!

Αρχική > Blog > Ομορφιά > Τριχόπτωση... Πρόβλημα κορυφής!

Τριχόπτωση... Πρόβλημα κορυφής!

Τριχόπτωση... Πρόβλημα κορυφής!

Αραίωση, έλλειψη όγκου και πυκνότητας, τρίχες που μας εγκαταλείπουν. Η τριχόπτωση, δημιουργεί σε άνδρες και γυναίκες μεγάλη ανησυχία και σε πολλές περιπτώσεις, μειώνει σημαντικά την αυτοπεποίθησή τους. Η πλούσια κώμη είναι σύμβολο υγείας, ομορφιάς και σεξαπίλ. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η πρώτη αιτία προσέλευσης στο δερματολογικό ιατρείο είναι η τριχόπτωση – και μάλιστα των γυναικών. Επειδή οι ψυχολογικές επιπτώσεις της τριχόπτωσης είναι, μερικές φορές, σημαντικές, έχουν αναπτυχθεί πολλοί τρόποι για την αντιμετώπισή της. Καλό είναι όμως να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι!

Στο μικροσκόπιο
Άλλοι γεννιόμαστε με λίγα κι άλλοι με περισσότερα μαλλιά, όλοι όμως καταλήγουμε να έχουμε στο κεφάλι μας περίπου 150.000 - 200.000 τρίχες, στην ενήλικη ζωή μας. Από αυτές, κατά μέσο όρο 70 τρίχες καθημερινά εγκαταλείπουν το κεφάλι μας, για να αντικατασταθούν από νέες. Κάθε τρίχα έχει ένα κύκλο ζωής που αποτελείται από τρεις φάσεις: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, η οποία καθορίζει τη φυσιολογική τριχόπτωση.
Πέρα από αυτή τη φυσιολογική τριχόπτωση, συναντάμε πολύ συχνά και παθολογικές καταστάσεις, όταν πέφτουν περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό, χωρίς να αντικαθίστανται από νέες. Αυτό αφορά σχεδόν όλους τους άντρες από μια ηλικία και μετά, αν και παρατηρείται πολύ συχνά και σε νέους, αλλά και αρκετές γυναίκες που παρατηρούν αραίωση όσο μεγαλώνουν. Υπάρχουν όμως και παθολογικές περιπτώσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε απότομη και εμφανή αραίωση στο κεφάλι ανδρών και γυναικών.

Η τριχόπτωση στους άνδρες
Η εικόνα ενός άνδρα χωρίς μαλλιά κάθε άλλο παρά ασυνήθιστη είναι, ιδίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Η φαλάκρα, κάνει την εμφάνισή της συνήθως από την εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στην κορυφή, αφήνοντας πιο πυκνά τα σημεία στο «στεφάνι» του κεφαλιού. Η αιτία για την τριχόπτωση στους άνδρες είναι κυρίως ορμονική και σχετίζεται με την επίδραση των ανδρογόνων, δηλαδή των ανδρικών ορμονών, στον θύλακα της τρίχας. Η τριχόπτωση στους άνδρες είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, γι’ αυτό και βλέπουμε συχνά τους γιους να ακολουθούν τα χνάρια του πατέρα τους, ως προς την εικόνα των μαλλιών τους.

Η τριχόπτωση στις γυναίκες
Η αραίωση και η πτώση των μαλλιών δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση. Αφορά και τις γυναίκες και μάλιστα έχει επίσης ισχυρό κληρονομικό υπόβαθρο. Έχει και σε αυτήν την περίπτωση (όπως και στους άνδρες) σχέση με τη γήρανση, καθώς επίσης μπορεί να συνδέεται με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε εγκυμοσύνη, κακή διατροφή, αναιμία ή την υπερβολική έκθεση των μαλλιών σε βαφές, πιστολάκι, περμανάντ, προϊόντα styling.

Η κακή ψυχολογία… «ρίχνει» και τα μαλλιά!
Μια από τις αιτίες της τριχόπτωσης είναι, ενδεχομένως, η κακή ψυχολογική κατάσταση. Η στενοχώρια, το άγχος, το πολύ έντονο στρες και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες, παίζουν ρόλο στην κατάσταση των μαλλιών μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανδρών και γυναικών που έπειτα από μια μεγάλη στενοχώρια ή μια έντονη περίοδο άγχους είδαν την πυκνότητα των μαλλιών τους να μειώνεται εντυπωσιακά.

Αντιμετώπιση & Πρόληψη
• Σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
• Περιορισμό της χρήσης προϊόντων περιποίησης μαλλιών, που εξασθενούν την τρίχα και προκαλούν τριχόπτωση.
• Προσεκτικό και απαλό λούσιμο και βούρτσισμα. Αν οι χειρισμοί αυτοί δεν γίνονται προσεκτικά, ταλαιπωρούν τα μαλλιά, µε αποτέλεσμα την σταδιακή τους πτώση.
• Αρκετό και σωστό ύπνο, για τη σωστή συντήρηση και θρέψη των μαλλιών από τον ίδιο τον οργανισμό.
• Αποφυγή έκθεσης των μαλλιών σε ακραίες καιρικές συνθήκες (π.χ. σε έντονο ήλιο).
• Λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής που θα παρέχουν απαραίτητα διατροφικά στοιχεία για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου και της κερατίνης, όπως είναι το Skin, Nails and Hair της SOLGAR, που περιέχει οργανικό θείο (MSM), βιταμίνη C, L-προλίνη, L-λυσίνη, κόκκινο άλγος, κιτρικό ψευδάργυρο και χαλκό. Μια τέτοια καθημερινή ενίσχυση χαρίζει δύναμη και υγεία στην τρίχα και βοηθάει τα μαλλιά να ξαναβρούν τον όγκο και τη λάμψη τους.

SHARE: