Βιταμίνες C και D: Οι ασπίδες του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Αρχική > Blog > Υγεία > Βιταμίνες C και D: Οι ασπίδες του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Βιταμίνες C και D: Οι ασπίδες του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Βιταμίνες C και D: Οι ασπίδες του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Όλες οι βιταμίνες συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του οργανισμού μας και στην καλή μας υγεία. Δύο, όμως, ενισχύουν ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα: οι βιταμίνες C και D. Ας τις «γνωρίσουμε» λίγο καλύτερα!

● Η βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη για τον οργανισμό μας βιταμίνη, την οποία το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει.  Η πρόσληψη της Βιταμίνης C γίνεται μέσω τροφών, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι, ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.  

Ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πρέπει να φροντίζουμε για την επαρκή κάλυψη των αναγκών μας σε βιταμίνη C είναι το γεγονός ότι ενισχύει την ανοσία μας έναντι ιών και λοιμώξεων, καθώς εμπλέκεται σε πολλές διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος:-Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις.- Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρα από επιβλαβή μόρια (ελεύθερες ρίζες), η συσσώρευση των οποίων, γνωστή ως οξειδωτικό στρες, συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες.-Είναι ουσιαστικό μέρος της άμυνας του δέρματος. Δρα ως αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνάς του. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λήψη βιταμίνης C μπορεί να επισπεύσει την επούλωση των πληγών.Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έχουν συνδεθεί με κόπωση, αδυναμία, μεταβολές στη διάθεση, καθυστέρηση στην ίαση από κρυολόγημα, ενώ την ίδια ώρα ο οργανισμός είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις. 

Άλλα οφέλη της βιταμίνης C

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου, που επίσης είναι πολύ σημαντικός για την καλή υγεία του οργανισμού.  Tα συμπληρώματα βιταμίνης C είναι ένας πολύ καλός και απλός τρόπος για να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C και να δώσουμε στον οργανισμό μας γενικά, αλλά και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ειδικότερα την αναγκαία ενίσχυση.

H Ester-C 1000 mg της SOLGAR είναι μία πρωτοποριακή μορφή βιταμίνης C, η οποία απορροφάται τέσσερις φορές περισσότερο, ενεργοποιείται δύο φορές γρηγορότερα και παραμένει στην κυκλοφορία δύο φορές περισσότερο σε σχέση με την κανονική βιταμίνη C. Συμβάλλει στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, παρέχει προστασία στα κύτταρα απέναντι στο οξειδωτικό στρες, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου και είναι χρήσιμη για την πρόληψη των κρυολογημάτων.

Η βιταμίνη D: Είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», καθώς παράγεται στο δέρμα μας ως απόκριση στο ηλιακό φως. Μπορούμε, όμως, να τη βρούμε και σε ορισμένες τροφές όπως σολομός, σαρδέλες, κρόκος αυγού, γαρίδες, εμπλουτισμένα δημητριακά, γάλατα, γιαούρτια και χυμοί πορτοκαλιού ή να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας με συμπληρώματα διατροφής. 

Ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα από τα πολλά οφέλη της βιταμίνης D είναι ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμώντας βλαβερά βακτήρια και ιούς. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμβολή της σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και ο κορονοϊός. Μια ανάλυση 25 τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου, που συνέκριναν τα συμπληρώματα βιταμίνης D με τα εικονικά φάρμακα, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, είτε με καθημερινή είτε με εβδομαδιαία συμπλήρωση βιταμίνης D, ιδιαίτερα σε άτομα που είχαν ανεπάρκεια σε αυτή. 

Άλλα οφέλη της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου και, επομένως, ενισχύει τα οστά και τους μυς μας. Το συμπλήρωμα διατροφής Vitamin D3 2200 IU veg.caps της SOLGAR® παρέχει βιταμίνη D3 στην ενεργό της μορφή (χοληκασιφερόλη), η οποία, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, είναι η πιο αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μορφή της βιταμίνης D.

H βιταμίνη D3 της SOLGAR συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προάγει την υγεία των οστών, των μυών και των δοντιών, αλλά και την καλή διάθεση.

 

Πηγές